JEDLÁ ZMENA - nový projekt Zelenej školy !!!

21.12.2016 08:52

Jedlá zmena – ako ďalej v projekte?

V rámci Zelenej školy sa študenti SOŠ záhradníckej v Piešťanoch zapojili aj do projektu Jedlá zmena.

Po úspešnom štarte, keď sme počas Dňa zdravia a výživy zaujali verejnosť nielen zdravými nátierkami a ovocnými šťavami, či bylinkovými čajmi z vlastných zdrojov, ale aj ochutnávkou šalátov z jedlých kvetov či tekvicovými špagetami pokračujeme ďalej.

Absolvovali sme kurz „Globálne varenie“, ktoré bolo určené akčnému tímu, kolégiu Zelenej školy a učiteľom. Kurz viedol lektor – konzultant z Centra environmentálnej a etickej výchovy Živica. Naším lektorom sa stal Mgr. Ferko Halás, ktorý je náhodou aj absolventom našej školy. Možno aj preto kurz prebiehal v priateľskom duchu.

Študenti pracovali v 4 skupinách, pričom každá skupina pripravovala vajíčkovú nátierku z rôznych surovín. Použili sme 4 druhy masla, 4 druhy chleba, 4 druhy vajec ale aj 4 druhy soli. Okrem práce s nátierkou si tak žiaci museli všímať, odkiaľ pochádza daná surovina, vyhľadať informácie  na internete o chemickom zložení výrobku, cene ale zisťovali aj vzdialenosť od výrobcu po naše obchody. Nakoniec každá skupina pripravila ochutnávku nátierky a všetky skupiny si navzájom obodovali chuť, vôňu a vzhľad nátierok. Nie náhodou nátierky z náhražiek masla mali najnižší počet bodov za chuť.

Asi najzaujímavejšou informáciou boli zistenie o využívaní Himalájskej soli. Dnes je veľmi „moderné“ používať práve túto soľ, nakoľko sa o nej hovorí ako o „zdravšej pochutine“. Ale viete, odkiaľ naozaj pochádza?  Študenti boli veľmi prekvapení, keď zistili, že sa vyrába v Pakistane a je za ňou množstvo detskej práce. Možno od dnes si pri solení každý z nich spomenie na malé deti, ktoré im ju vydolovali.

Na záver sme si zhrnuli naše výsledky a zhodli sme sa, že sa treba uberať smerom využívania lokálnych sezónnych potravín či používaním krajových odrôd. Treba si ale všímať aj to, ako naše konanie môže vplývať na okolie, či na človeka na druhej strane planéty.